Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe bereken ik stelsels vergelijkingen?

Hallo
Hoe bereken ik stelsels vergelijkingen?
Groetjes

Ben
Iets anders - donderdag 22 augustus 2002

Antwoord

Een 'stel' vergelijkingen met meerdere onbekende noemen we een 'stelsel' van vergelijkingen. In het algemeen kan je stellen dat een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekende oplosbaar is, mits de vergelijkingen onafhankelijk zijn.

Een voorbeeld:
2x+y=10
x-y=2

De kunst is nu door 'slim' de vergelijking te vermenigvuldigen en bij elkaar op te tellen c.q. van elkaar af te trekken, te achterhalen welke waarde(n) voor x en y aan beide vergelijkingen voldoet c.q. voldoen.

In bovenstaand voorbeeld kan je de twee vergelijkingen als het ware optellen!
Je krijgt dan 3x=12, dus x=4 en y=2.

Meer weten? Zoek eens in de database, lees de voorwaarden, geef concrete voorbeelden en geef aan waar je vastloopt!

WvR
donderdag 22 augustus 2002

©2001-2024 WisFaq