Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen vergelijking

wat moet je doen als je dit moet uitrekenen: 7x=6x-9
HELP

Margot
Iets anders - donderdag 22 augustus 2002

Antwoord

Beste Margot,

7x = 6x - 9
Je moet er nu voor zorgen dat de 'x-en' en de 'vaste getallen' apart van elkaar staan. Ze moeten gescheiden worden door het '=' teken. Ik leg nu uit hoe je dit doet.

Misschien weet je al, dat je gewoon iets mag doen met de getallen, zolang je het maar aan beide kanten van het '=' teken doet. Even een simpel voorbeeld:

2 = 1 + 1

Ik mag nu aan beide kanten +2 doen:

2 + 2 = 1 + 1 + 2

Klopt! Als je aan allebei de kanten hetzelfde doet,
blijft dat '=' teken toch gelden. Dus dat mag!

Nu gaan we 'verplaatsen', alle x-en links en vaste getallen rechts.

7x = 6x - 9

Ik doe nu -7x aan beide kanten:

7x - 7x = 6x - 7x - 9
0 = -1x - 9

-1x zeg je niet, het is gewoon -x dus:

0 = -x - 9

We zouden de x-en links doen, dus we doen aan beide kanten +x:

0 + x = -x + x - 9

Dus:

x = -9

Dat is de oplossing!!

Ik hoop dat het duidelijk is,

Zie vraag 240

bk
donderdag 22 augustus 2002

©2001-2024 WisFaq