Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekening hoogtepunt

Hoi,
Ik ben op zoek naar de formule om met drie gegeven coordinaten van een driehoek de coordinaat van het hoogtepunt te berekenen.
Alvast bedankt

Otto
Iets anders - zondag 16 oktober 2005

Antwoord

Dag Otto,

Ik neem voor het gemak even aan dat een van van hoekpunten van de driehoek de oorsprong is. Als dat niet zo is, dan kun je hem eerst even verschuiven tot bv punt A in de oorsprong ligt, en het antwoord dan weer terugschuiven.
Stel dus:
A(0,0)
B(b1, b2)
C(c1, c2)
Dan geldt voor de hoogtelijn uit B de vergelijking:
c1x + c2y = b1c1 + b2c2
en voor de hoogtelijn uit C:
b1x + b2y = b1c1 + b2c2
Het hoogtepunt is het snijpunt van deze twee.
Dit is een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden.
Voor de oplossing hiervan: noem de factor
f = (b1c1 + b2c2)/(b1c2 - c1b2)
Dan is de oplossing:
x = (c2 - b2)·f
y = (b1 - c1)·f
groet,

Anneke
maandag 17 oktober 2005

©2001-2024 WisFaq