Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Waarom twee oplossingen?

Waarom is bij x2=25, x=-Ö25 en x=Ö25?

ingrid
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 12 oktober 2005

Antwoord

Je zoekt oplossingen (waarmakers!) voor de vergelijking x2=25. Om te 'controleren' of jezelf te overtuigen of een oplossing voldoet zou je de oplossing kunnen invullen en kijken of het klopt (dus of je een 'ware bewering' krijgt).

(-Ö25)2=25 klopt!
(Ö25)=25 klopt!

Maar i.p.v. Ö25 schrijf je natuurlijk 5, maar ook dan geldt:

(-5)2=25 klopt!
52=25 klopt!

Dus al met al klopt het als een bus...

Aan de andere kant kan je x2=25 ook opvatten als de vraag voor welke waarde(n) van x is f(x)=25 met f(x)=x2.

WvR
woensdag 12 oktober 2005

©2001-2024 WisFaq