Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking 2 onbekenden

Ter toevoeging van mijn eerdere vraag vandaag;
Ik ben er al wel achter dat de 2x2 matrix tot de inverse moet worden gedaan. alleen kom ik er dan nog steeds niet uit..

Linda
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 9 oktober 2005

Antwoord

Dag Linda

Als je de leerstof over matrices nog niet gezien hebt, zal het moeilijker zijn om de methode met de inverse matrix te begrijpen.
Ik zal ze proberen uit te leggen.

Stel:

=A

=X

=B

Het stelsel wordt dan : A.X=B
We vermenigvuldigen de twee leden aan de linkerkant met A-1 met A-1 is de inverse matrix van

A =

Dus : A-1.A.X=A-1.B
Vermits A-1.A gelijk is aan de eenheidsmatrix krijgen we
X = A-1.B

Je bekomt dan:

a=(-7/3).7+(-5/3).(-5)=-49/3+25/3=-8
b=(2/3).7+(1/3).(-5)=14/3-5/3=3

LL
zondag 9 oktober 2005

©2001-2024 WisFaq