Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nulpunten van een complexe veelterm

beste mensen,
Onder de titel los de volgende vergelijkingen op kregen we de volgende veelterm:
z3+(2i-4)z2-2(6i+1)z+(8-1)=0

Bij de uitgewerkte oefening begon men ommiddellijk met Horner te delen door -i zodat bovestaande veelterm (z+i)(z2+(i-4)z-8i-1)=0 werd.
Mijn vraag: hoe weet men dat je door -i moet delen?

vast bedankt

Jonas
Student Hoger Onderwijs België - zondag 9 oktober 2005

Antwoord

Als het je bedoeling is met behulp van een gekende factor de oplossingen van een derdegraadsvergelijking te vinden dan zoek je eerst altijd voor de hand liggende oplossingen.
Bijvoorbeeld (even met veeltermen met reele coefficienten):
Stel je wilt x3+ax2+bx+c in factoren ontbinden.
Stel de gezochte oplossing is geheeltallig dan is deze oplossing een factor van c. De eenvoudigste factoren van c zijn 1 en -1: deze controleer je natuurlijk eerst!
Stel x=1 is een oplossing dan moet gelden 1+a+b+c=0. Vandaar de bekende regel: x=1 is een oplossing als de som van de coefficienten 0 is.

Nu z3+az2+bz+c=0.
Je zoekt eerst ook weer eenvoudige oplossingen; naast z=±1 liggen natuurlijk ook z=±i voor de hand daar i en -i ook factoren zijn van ieder complex getal. Dus je controleert eerst ±1 en ±i!
Goed, wanneer is -i een oplossing?
Als (-i)3+a(-i)2-bi+c=0, dus als i-a-bi+c=0.
De coefficienten zijn in jouw geval a=2i-4, b=-2-12i en c=8-i.
i-(2i-4)-(-2-12i)i+8-i=i-2i+4+2i-12+8-i. En dit is inderdaad nul.

hk
maandag 10 oktober 2005

©2001-2024 WisFaq