Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenkundige rij

Een rekenkundige rij bestaat uit 25 elementen waarvan de som gelijk is aan 1275.Tussen elke twee opeenvolgende elementen worden er 5 nieuwe elementen geplaatst zo dat men een nieuwe rekenkundige rij bekomt.Bepaal de som van de elementen van die nieuwe rekenkundige rij.
Kunnen jullie mij wat tips geven hoe ik dit moet opstellen
ik ken de formules maar ik geraak niet verder

giovan
3de graad ASO - vrijdag 7 oktober 2005

Antwoord

De formule van de som van de eerste n termen ken je dus :

sn = 1/2.n.(u1+un)

Voor de oorspronkelijke rij (u) geldt dus :

s25 = 1275 = 1/2.25.(u1+u25)

Als je tussen iedere term 5 nieuwe termen plaatst heb je 25 + 24.5 = 145 termen. We noemen de termen van de nieuwe rij ti.

Door tussen de oorspronkelijke termen andere termen tussen te voegen blijven de eerste en laatste term onveranderd. Dit wil zeggen :
u1 blijft t1
u25 wordt t145

Voor de nieuwe rij (t) geldt :

s145 = 1/2.145.(t1+t145)

En je weet nu dat u1+u25 = t1+t145

(Je zult vinden : s145 = 7395)

LL
vrijdag 7 oktober 2005

©2001-2024 WisFaq