Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 40621 

Re: Limieten, sinus

1) als p=0: limiet is 1 (standaardlimiet)
2) als p ongelijk 0: teller nadert tot sin(p),noemer nadert tot 0, dwz. de limiet bestaat niet (ook niet als oneigenlijke limiet (dwz. uitkomst +oneinig of -oneindig) omdat sin(p) zowel positief als negatief zou kunnen zijn.

wim no
Docent - donderdag 6 oktober 2005

Antwoord

behalve natuurlijk als sin(p) ook 0 wordt!
Bekijken we het geval p=p.
Zoals is aangetoond is sin(x)=-sin(x-p).
Dus sin(x)/(x-p)=-sin(x-p)/(x-p).
Dus limx®psin(x)/(x-p)=limx®p-sin(x-p)/(x-p)=limu®0-sin(u)/u=-1 (Kies u=x-p)

hk
donderdag 6 oktober 2005

©2001-2024 WisFaq