Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 40659 

Re: Re: Voor welke reele getallen

Zou je mij alleen nog kunnen laten zien hoe ik aan die
0 x 2/3 komt.
Want bij een ander antwoord staat er bijvoorbeeld x0 of x1.
Weer een andere notatie.

Als je dat nog zou willen laten zien ben ik gered. Dan stort ik mij op de rest van die opgaven.

Rogier
Student hbo - donderdag 6 oktober 2005

Antwoord

Beste Rogier,

We hadden dus dat x(-3x+2) 0

Het teken van een product wordt bepaald door de tekens van alle factoren. Een oneven aantal min-tekens maakt het product negatief, anders is het positief. We moeten dus weten waar de 2 factoren welk teken hebben, een soort tekenoverzicht dus.

De eerste is gemakkelijk, dat is gewoon x. Die is uiteraard positief voor x 0 en negatief voor x 0.
Eerst kijken we waar de tweede 0 wordt: -3x+2 = 0 Û -3x = -2 Û x = 2/3. Voor x 3/2 wordt deze factor negatief, voor x 3/2 wordt deze positief.

Nu combineren we de gegevens van beide factoren. Hun product moet immers positief zijn. Dit zie je het best in een schematje.

q40660img2.gif

Zoals je kan zien is hun product alleen positief tussen 0 en 2/3.

mvg,
Tom

td
donderdag 6 oktober 2005

©2001-2024 WisFaq