Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 40600 

Re: Re: Re: Re: Vectorvoorstelling

Ik heb dus:
-1+l-m=a
-1-4m=1+3a-2b
-2l=-a

Ik hou in het antwoord dus een onbekende over, maar ik weet niet hoe ik dit stelsel op moet lossen naar 3 onbekenden...

Groeten, Altiene

Altien
Student hbo - dinsdag 4 oktober 2005

Antwoord

Beste Altiene,

Ik ga ervan uit dat je wel weet hoe je een 'gewoon' stelsel moet oplossen? Bijvoorbeeld een stelsel van 3 vergelijkingen in 3 onbekenden. Je kan dit doen met (herhaaldelijke) substitutie, lineaire combinaties, in een matrix gieten en dan Gauss-eliminatie, methode van Cramer, ...

In jouw stelsel staan nu echter 4 onbekenden, maar zoals ik al zei ga je het oplossen naar slechts 3 onbekenden. De 4e beschouw je als een parameter, dus alsof het ook gewoon een getal was en geen onbekende. Om dit duidelijk te maken kan je het een andere naam geven, bijvoorbeeld stel m = t. Je stelsel wordt dan:

q40601img1.gif

Dit stelsel moet je nu gewoon oplossen naar a, b en l. Het ligt er natuurlijk aan welke methode je hiervoor gebruikt, maar zoals ik al eerder zei kan je je beperken tot het vinden van l. Die uitdrukking substitueren in het de vergelijking van het vlak V geeft dan een vergelijking met nog maar één onbekenden (namelijk m, of dus t) en dat is de vergelijking van je lijn.

Als je niet meer weet hoe je een stelsel oplost, gebruik dan even de zoekfunctie.

mvg,
Tom

td
dinsdag 4 oktober 2005

©2001-2024 WisFaq