Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Sommetje

Beste meneer/mevrouw,

4a(a+7)-a2. Hoe reken je deze som uit?

Groetjes Linda.

Linda
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 29 september 2005

Antwoord

Beste Linda,

Het eerste gedeelte is een product van 4a met (a+7). Dat laatste is een tweeterm, je kan de haakjes uitwerken met behulp van de distributieve eigenschap. Dat betekent dat we die eerste factor met beide termen tussen haakjes vermenigvuldigen. Dat levert ons:

4a(a+7)-a2 = 4a*a + 4a*7 -a2 = 4a2 + 28a - a2

Nu hebben we nog twee termen in a2, deze kunnen we samennemen zodat we vinden:

4a2 + 28a - a2 = 3a2 + 28a = a(3a + 28)

Die laatste stap is niet noodzakelijk nodig, daar heb ik nog ontbonden door de gemeenschappelijke factor a buiten haakjes te brengen.

mvg,
Tom

td
donderdag 29 september 2005

©2001-2024 WisFaq