Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijking

Hallo,
Ben wazt bezig met diff.vgl-en...
Heb een probeem met:
2xyy'-y^2+x^2=0 of (2xy)dy/dx-y^2+x^2=0
Het is een homogene vgl en stel y=ux en dy=udx+xdu(1)
invullen geeft:2xydy-y^2dx+x^2dx=0(2)
2xy(udx+xdu)-u^2x^2+x^2=0 (1) in (2)
2xyudx +2x^2ydu -u^2x^2+x^2dx=0
delen door x:
2yudx+2xydu-u^2xdx+xdx=0 (3)
en dan moet men de variabelen kunnen scheiden....
en daar zit mijn probleem.Zit ik goed totnutoe of wat is er mis.?
Graag een advies,
Groeten

lemmen
Ouder - donderdag 29 september 2005

Antwoord

Beste Rik,

Bij je substitutie moet je ook overal y zelf vervangen, die mag na de substitutie niet meer voorkomen in de vergelijking.

Ik heb je uitwerking even opnieuw op een rijtje gezet, met de nodige verbeteringen.

q40510img1.gif

We hebben nu gescheiden veranderlijken en kunnen dus rechtstreeks integreren.
Daarna niet vergeten terug te substitueren.

mvg,
Tom

td
donderdag 29 september 2005

 Re: Differentiaalvergelijking 

©2001-2024 WisFaq