Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een rentepercentage berekenen

Beste mensen,
Ik ben een mbo leerling en ik heb wat moeite met de les economisch-administratieve-beroepsvorming;. Mijn vraag is eigenlijk op school krijgen we sommen je moet dan de interest(rente) gaan berekenen en interest percentage.

Bijvoorbeeld:
De heer de vries maakt met zijn bank de afspraak,dat wanneer hij op 1 januari 2002 een bedrag van 20.000 euro op zijn bank plaatst,hij op 1 juli 2002 een bedrag van 20.500 euro zal terug ontvangen.

Vraag:
  • Bereken het interestpercentage.
    ik snap het echt niet,je moet ook interest maanden tellen.
  • Is er een formule voor het berekenen van interestmaanden ?
a.u.b kunnen jullie mij hierbij helpen?

Dank u wel....

ikaak
Leerling mbo - donderdag 29 september 2005

Antwoord

De formule voor dergelijke berekeningen is:
K·(p/100+1)n=E
K= beginkapitaal
p= percentage
n= aantal perioden
E= eindkapitaal

In dit geval is p de onbekende:
20.000·(p/100+1)6=20.500
p oplossen:
20.500/20.000=(p/100+1)6
(p/100+1)6=1,025
(p/100+1)= 1,004123915
p=(1,004123915-1)·100=0,4124% per maand

Het intrestpercentage per jaar (indien gevraagd)is dan:
((1,004123915)12-1)·100= 5,06%

Groet

pl
donderdag 29 september 2005

Re: Een rentepercentage berekenen
Re: Een rentepercentage berekenen

©2001-2025 WisFaq