Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstuk rijen

Mieke zit in een treinmet 49 wagons in volgorde genummerd van 1 tot 49.Ze merkt op dat de som van de nummers lager dan het nummer van haar wagon gelijk is aan de som van de nummers hoger dan het nummer van haar wagon.In welke wagen zit Mieke?
Ok ik ken de formules van rijen maar daar2mee kan ik nog niet oplossen . Is dit een meetkundige of rekenkundige rij?
Dank bij voorbaat

robert
3de graad ASO - woensdag 28 september 2005

Antwoord

Beste Roberto,

Vermits de nummers steeds met een constant verschil toenemen, namelijk 1, hebben we te maken met een rekenkundige rij (rr).

De gegevens op een rijtje:
n = 49, t1 = 1, v = 1

De formule voor een (partiële) som van de eerste n termen uit een rr is:
sn = n/2 (t1+tn)

Stel nu dat Mieke in wagon x zit. Stel dan een som-formule op voor de wagons ervoor en voor die erna, en stel deze gelijk aan elkaar. Los op naar x

mvg,
Tom

td
woensdag 28 september 2005

 Re: Vraagstuk rijen 

©2001-2024 WisFaq