Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe weet je wat het voorschrift is aan de hand van deze gegevens?

Coördinaat=(3,12), punt waar parabool x en y-as snijdt is (0,0). Hoe weet je adhv deze 2 gegevens het voorschrift is?
voorschrift is: y=4/3 x2 Alvast bedankt!

Leslie
Ouder - zondag 25 september 2005

Antwoord

Beste Leslie,

Met alleen "de x- en y-as" snijdt in (0,0) heb je samen met dat extra punt nog niet genoeg gegevens, zo zijn er oneindig veel parabolen.

De standaardvergelijking is y = ax2 + bx + c.

Omdat de parabool door de oorsprong gaat moet c = 0 zijn.

Invullen van het punt (3,12) levert dan een voorwaarde op a en b, namelijk a = (4-b)/3. Neem b = 0 en je krijgt jouw voorschrift. De parabool is in dat geval rakend aan de x-as in (0,0), misschien is dat een extra voorwaarde?

mvg,
Tom

td
zondag 25 september 2005

©2001-2024 WisFaq