Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische vergelijkingen oplossen

beste meneer/mevrouw

ik moet de volgende vergelijking oplossen:
2+3log(x+4)=8.

Ik heb het volgende geprobeerd:
3log32+3log(x+4)=3log6561
dus 9x+36=6561
en x=725.
Ik weet dat dit niet klopt, maar wat heb ik fout gedaan?

Alvast bedankt voor de hulp

groetjes Greetje

Greetj
Student hbo - zaterdag 24 september 2005

Antwoord

Hallo

Uw oplossing klopt wel degelijk! Ofwel heb je de opgave verkeerd genoteerd.

Opmerking: je kan de oefening een beetje makkelijker maken door - vooraleer je begint alles met een logaritme te schrijven - die '2' uit de opgave naar het rechterlid over te hevelen, dan geldt:

3log(x+4) = 8-2
Þ 3log(x+4) = 6
Þ 36 = x+4
Þ 36 - 4 = x

Zo gaat het dus ook. Zowel mijn werkwijze als de jouwe zijn goed!
Groetjes

Igor
zaterdag 24 september 2005

©2001-2025 WisFaq