Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Grijze eekhoorns

Op het Noordamerikaanse eiland Amukta Island op de grens van de Bering zee en de grote oceaan is in de jaren 1980-1985 nauwkeurig de omvang van de populatie grijze eekhoorns bijgehouden. De telling vond elk jaar in de maand oktober. Ouder dan vier jaar worden de grijze eekhoorns niet. De resultaten van de telling staan in de matrix P.

............1980 1981 1982 1983 1984 1985
O-jarigen ..853 ..964 .612 .785 .555 .861
1-jarigen ..437 ..562 .608 .415 .517 .414
2-jarigen ..345 ..265 .312 .334 .241 .287
3-jarigen ..106 ..121 ..94 .111 .118 ..83
4-jarigen ...21 ...13 ..24 ..14 ..17 ..23

totaal ....1762 .1925 1650 1659 1448 1668

Bereken in drie decimalen nauwkeurig de kans dat de grijze eekhoorn:
  1. die in 1981 geboren werd, minstens drie jaar werd
  2. die in 1983 één jaar oud was, minstens drie jaar werd
  3. in 1981 jonger dan twee was

Vraag a) heb ik als volgt berekend: Van de 964 gingen er 612 door (964-334=612) dus de uitkomst was naar mijn mening 612/964
Maar het antwoord blijkt 0,383 te zijn.

Jacque
Student hbo - zaterdag 17 augustus 2002

Antwoord

  1. Het aantal eekhoorns geboren in 1981:
    964®608®334®118
    Deze laatste groep is dus (minstens) 3 jaar oud geworden... dus de kans is 118:9640,122
  2. Idem dito... van 415 naar 83 dat is 83/415=0,2
  3. In 1981 zijn er 964+562=1526 eekhoorns jonger dan 2 jaar oud (de nul- en eenjarige). Er waren in totaal 1925 eekhoorns, dus de kans is 1526/19250,793
Dus (als ik me niet vergis) is het antwoord 0,383 niet correct.

WvR
zaterdag 17 augustus 2002

©2001-2024 WisFaq