Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tweedegraads vergelijking

Ik heb een mooi raadsel dat mij hoofdbrekens bezorgd:
In een zeker jaar staan er in een boomgaard evenveel bomen als dat er appels hangen aan iedere boom.
In het volgende jaar is de appelopbrengst gedaald met 1500 stuks. In dat jaar hangen er 113 appels aan iedere boom. Vraag: hoeveel bomen staan er in de gaard?

De volgende vergelijking heb ik bedacht: x2=113x-1500 oftewel x2-113x+1500=0. Mijn vraag: klopt de vergelijking die ik heb opgesteld en hoe benader ik hem?? Wat is de oplossing? Mijn wiskunde kennis is weggezakt ;-)

Marian
Student hbo - zondag 18 september 2005

Antwoord

De vergelijking lijkt me niet in orde, maar 'bijna' goed. Het moet zijn:

x2 = 113x + 1500

Waarom plus? 113x is het aantal appels van dit jaar, dat waren er 1500 minder dan vorig jaar... dus moet je er 1500 bij tellen om op x2 uit te komen.

Je moet derhalve x2 - 113x - 1500 = 0 oplossen. Dat kan met 1. Ontbinden in factoren.

Probeer 't maar eens....

WvR
zondag 18 september 2005

©2001-2024 WisFaq