\require{AMSmath} Breuksplitsen van rationele breuk, teller 1e graads noemer 3e graads de gegeven breuk is:2x4+x3-8x2+6x-4 / x3-4xmet behulp van een staartdeling kom ik op quotient = 2x+1 en rest=10x-4dus dat wordt2x+1 + (10x-4/x3-4x)het probleem is als ik de r(x) moet uitwerken.je kan er 10x-4/(x(x-2)(x+2)) van maken je krijgt danA/x + B/(x-2) + C / (x+2)ik krijg dan A(x-2)(x+2) + Bx(x+2) + Cx(x-2) / (x(x-2)(x+2)) =Ax2 - Bx2+ 2Bx + Cx2 - C2x / (x(x-2)(x+2))nu komt het probleem hoe kan ik inA B en C uitrekenen mv 10x - 4 Ax2 - Bx2+ 2Bx + Cx2 - C2x = 10x - 4 hoe doe ik dat ?hoe kom ik tot de uiteindelijke antwoord:2x+1 + (1/x) + (2/(x-2)) - ((3/(x+2))alvast heel erg bedankt !!!ik heb de uitwerking hiervan echt hard nodig. groetjes mariek Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 17 september 2005 Antwoord Halverwege kom je uit op:Ax2 - Bx2+ 2Bx + Cx2 - 2Cx = 10x - 4En dat klopt niet, denk ik. Ik kom uit op:x2·(A + B + C) + x·(2·B - 2·C) - 4·A = 10x - 4Kijk maar:Hieruit volgt dan:A+B+C=02B-2C=10-4A=-4En dan zal het verder wel lukken denk ik... WvR zaterdag 17 september 2005 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
de gegeven breuk is:2x4+x3-8x2+6x-4 / x3-4xmet behulp van een staartdeling kom ik op quotient = 2x+1 en rest=10x-4dus dat wordt2x+1 + (10x-4/x3-4x)het probleem is als ik de r(x) moet uitwerken.je kan er 10x-4/(x(x-2)(x+2)) van maken je krijgt danA/x + B/(x-2) + C / (x+2)ik krijg dan A(x-2)(x+2) + Bx(x+2) + Cx(x-2) / (x(x-2)(x+2)) =Ax2 - Bx2+ 2Bx + Cx2 - C2x / (x(x-2)(x+2))nu komt het probleem hoe kan ik inA B en C uitrekenen mv 10x - 4 Ax2 - Bx2+ 2Bx + Cx2 - C2x = 10x - 4 hoe doe ik dat ?hoe kom ik tot de uiteindelijke antwoord:2x+1 + (1/x) + (2/(x-2)) - ((3/(x+2))alvast heel erg bedankt !!!ik heb de uitwerking hiervan echt hard nodig. groetjes mariek Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 17 september 2005
mariek Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 17 september 2005
Halverwege kom je uit op:Ax2 - Bx2+ 2Bx + Cx2 - 2Cx = 10x - 4En dat klopt niet, denk ik. Ik kom uit op:x2·(A + B + C) + x·(2·B - 2·C) - 4·A = 10x - 4Kijk maar:Hieruit volgt dan:A+B+C=02B-2C=10-4A=-4En dan zal het verder wel lukken denk ik... WvR zaterdag 17 september 2005
WvR zaterdag 17 september 2005
©2001-2024 WisFaq