Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functievoorschrift opstellen zonder GRM

hoe kun je uit vier verschillende punten een derdegraadsfunctie bekomen? DEze vraag werd al beantwoord maar ik mag het niet met de rekenmachine oplossen. Ik heb 4 punten verkregen maar niets meer. Q(-2,0) P(-3,4) R(0,4) S(2,-6)

Alexis
3de graad ASO - zaterdag 17 september 2005

Antwoord

De algemene vorm van een derdegraads functie is:

y=ax3+bx2+cx+d

Vul vervolgens de coördinaten van de vier punten in en je krijgt 4 vergelijkingen met vier onbekenden. Zo'n stelsel kan je oplossen.

0 = - 8·a + 4·b - 2·c + d
4 = - 27·a + 9·b - 3·c + d
Enz...

En dan nog 'even' oplossen natuurlijk. Dat heb je dan vast eerder gedaan. Moet kunnen...

WvR
zaterdag 17 september 2005

 Re: Functievoorschrift opstellen zonder GRM 

©2001-2024 WisFaq