Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen van een bikwadratische vergelijking

Ik heb een klein probleem we zijn het leerstof van het 4de jaar aan het herhalen en heb een opgave gekregen van bikwadratische vergl.waaraan ik niet uit kan.
kunnen jullie me helpen aub.

x4-24x2+4=0
Stel x2=y.

D=b2-4ac==560
Ö560
Y1=-b-ÖD/2a=12-2Ö35
Y2=-b+ÖD/2a=12+12Ö35

en dan x2=y=12-2Ö35=?
x2=y=12+2Ö35=?

nu snap ik het niet hoe kan ik nu een wortel uit een wortel halen?????
V{.........}

hoe kan ik hieraan uit?

VmKhan
3de graad ASO - zondag 11 september 2005

Antwoord

Hallo,

Je oplossingen van de eerste vergelijking kloppen, op een klein (typ)foutje na, ze zijn dus: y1,2 = 12±2Ö35

Daaruit volgen de twee oplossingen: Ö(12±2Ö35)

In principe kan je deze oplossingen zo laten staan, maar vereenvoudigen is soms mogelijk. Wanneer je een wortel hebt van de vorm Ö(a-bÖc), bereken dan a2-cb2. Indien dit zelf een kwadraat is, bvb k2, dan kan je als volgt vereenvoudigen:

Ö(a+|b|Öc) = Ö((a+k)/2) + Ö((a-k)/2)
Ö(a-|b|Öc) = Ö((a+k)/2) - Ö((a-k)/2)

In jouw geval is a2-cb2 = 122 - 354 = 4 = 22 (k = 2 dus).

Pas nu bovenstaande formules toe.

mvg,
Tom

Zie Ask Dr Math: square root withtin square root

td
zondag 11 september 2005

©2001-2024 WisFaq