Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tweedegraadsvergelijking

in de periode 1980-1990 is het aantal verkochte caravans A een tweedegraadsfunctie van de tijd t in jaren (t= in 1980).
Stel met de gegevens van 1980, 1985 en 1990 de bijbehorende formule op.

Gegevens:
Verkoop sta-caravans in Nederland
1980: aantal 2760
1985: aantal 1610
1990: aantal 1960

Ik weet dat je uit moet gaan van het getal 2760, maar verder zou ik niet weten hoe ik deze opgaven moet bereken.

Jacque
Student hbo - donderdag 15 augustus 2002

Antwoord

Ik lees je vraag even als t=0 in 1980

Volgens de opgave zou
A(t) = a·t2 + b·t+c
moeten zijn.

Vullen we de gegevens uit de opgave in dan krijg je:
a·02+b·0+c = 2760
a·52+b·5+c = 1610
a·102+b·10+c = 1960

(t=0 in 1980, t=5 in 1985, t=10 in 1990)

Uit de eerste vergelijking kun je c heel makkelijk vinden.
De tweede en derde vergelijking leveren a en b.

gm
donderdag 15 augustus 2002

©2001-2024 WisFaq