De som van twee derdemachten is weer een derde macht
x3 + y3 = z3 geeft een waarde aan x, y en z waarvoor deze vergelijking opgaat. Om het simpel te houden, 1 kleine voorwaarde : x, y en z moeten gehele getallen zijn.
Gerrit
Iets anders - woensdag 14 augustus 2002
Antwoord
Het is jammer dat de voorwaarde niet is dat x,y en z positieve gehele getallen moeten zijn, want dan waren we snel klaar: die zijn er niet... (zie Wat is de laatste stelling van Fermat?).
Nu kan je wel een paar voorbeelden vinden: x=0, y=0 en z=0 x=0, y=1 en z=1 x=1, y=0 en z=1 x=-1, y=1 en z=0 x=1, y=-1 en z=0 x=p, y=-p en z=0 (pÎ) Enz... En nu begint het toch langzamerhand flauw te worden...:-)
Zijn er nu echt verrassende oplossingen te bedenken? Bijvoorbeeld: x=5, y=? en z=3 of zoiets... nu moet y negatief zijn, maar ja, stel dat we zo'n waarde voor y zouden vinden... laten we die eens -p noemen (pÎ). Dan geldt: 53+(-p)3=33 Maar dan kan je ook schrijven: 53=33+p3 ..en 'we' hadden nu toch vastgesteld dat dit soort 'grappen' niet kunnen! Dus... behalve wat flauwe voorbeelden (verzin er zelf nog maar eens een paar) komen we toch niet...