Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstukken mbv lineaire stelsels

Een transportbedrijf staat voor de volgende keuze:
- ofwel werken met eigen vrachtwagens waarvan de vaste kosten wekelijks op 50 euro worden geraamd en de kilometerprijs op 25 cent
- ofwel werken met gehuurde vrachtwagens waaraan geen vaste kosten verbonden zijn, maar tegen een kilometerprijs van 50 cent
- ofwel ingaan op het aanbod van een firma die zijn vrachtwagens verhuurt tegen een vaste wekelijkse prijs van 100 euro maar zijn aanbod beperkt houdt tot 400 km per week

Hoeveel kilometer moet een vrachtwagen rijden opdat:
- het werken met eigen vrachtwagens,
- het huren van vrachtwagens van de eerste firma,
- het huren van vrachtwagens van de tweede firma
het voordeligst zou zijn?

Zou het mogelijk zijn die vraag vandaag nog op te lossen want ik heb morgen mijn examen en het is het enigste vraagstuk dat ik niet kan oplossen, en hij heeft het ook op het vorige examen gevraagd!!
Dank je wel!!!!!!!!!

Notte
Student Hoger Onderwijs België - zondag 21 augustus 2005

Antwoord

Goeiedag

We maken een formule voor de kost in de drie gevallen. Stel x het aantal kilometers afgelegd in een week. De kost is de functie K(x).

K1(x) = 50 + 0.25 * x
K2(x) = 0.5 * x
K3(x) = 100 (in het achterhoofd houden: maximum 400 km)

Je kan de antwoorden op de vragen het best zien aan de hand van een simpel grafiekje, waar de kostenfuncties (3 rechten) getekend zijn. Je zou dit grafiekje zelf zou moeten kunnen tekenen. Op de horizontale as staan de kilometers, op de vertikale as staat de prijs.

q39990img2.gif

Je kan bijvoorbeeld zien dat voor x200 en x400 de blauwe lijn (huren firma 2) het goedkoopst is. Merk wel op dat voor x400 je niet meer naar de blauwe lijn mag kijken (huren firma 2), want met deze firma mag je maximum 400 km per week doen! Voor x400 is de groene lijn het goedkoopste.

Het antwoord dat je op het examen moet geven bij zo een vraag is ongeveer:

-----------------
x = # kilometers

0 x 200 : rood ® huren firma 1
200 x 400 : blauw ® huren firma 2
400 x : groen ® eigen vrachtwagens

Voor de afstand 200 km zijn firma 1 en firma 2 dus eigenlijk even goedkoop.
Voor de afstand 400 km zijn firma 2 en eigen vrachtwagens ook even goedkoop.
-----------------

Groetjes

Igor
zondag 21 augustus 2005

©2001-2024 WisFaq