Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking met absolute waarden

Hoe los je deze vergelijking op?
|2x-6|+|x-5|=|1/2x-4|
Jullie gaven me de tip de grafieken te maken, maar hiermee is de vergelijking toch niet opgelost?

petron
Student hbo - woensdag 14 augustus 2002

Antwoord

Inderdaad, daarmee is de vergelijking niet opgelost. Op Grafieken tekenen kan je bijvoorbeeld het programma Winplot vinden. Hiermee kan je de grafiek tekenen van f(x)=|2x-6|+|x-5| en de grafiek van g(x)=|½x-4|.
Ik krijg dan het volgende plaatje:

q3998img1.gif

Met Twee-Snijpunten kan je het programma de snijpunten laten bepalen. Het programma geeft:
x=24/5
y=23/5
en
x=31/3
y=21/3
Dus de snijpunten zijn (24/5,23/5) en (31/3,21/3).

Is daarmee dan de vergelijking opgelost? In dit geval denk ik wel, maar is dit nu een 'goede' wiskundige manier om snijpunten te vinden?

Eigenlijk niet, want grafieken tekenen en de snijpunten aflezen is 'slechts' een benadering. Soms is dat meer dan genoeg, maar soms ook niet. Blijft de vraag hoe je dat dan moet doen...

En dat staat al beschreven bij Grafiek van een functie. Je maakt hierbij 4 verschillende gebieden:
|2x-6| verandert bij x=3, voor x<3 is dit hetzelfde als -2x+6 en voor x>3 is dit 2x-6
|x-5| verandert bij x=5, voor x<5 is dit -x+5 en voor x>5 is dit x-5
|½x-4| verandert bij x=8, voor x<8 is dit -½x+4 en voor x>8 is dit ½x-4
We krijgen nu eigenlijk 4 verschillende vergelijkingen met verschillende voorwaarden:

x33x55x8x8
-2x+6-x+5=-½x+42x-6-x+5=-½x+42x-6+x-5=-½x+42x-6+x-5=½x-4
-3x+11=-½x+4x-1=-½x+43x-11=-½x+43x-11=½x-4
2½x=71½x=53½x=152½x=7
x=24/5x=31/3x=42/7x=24/5

De antwoorden die NIET voldoen aan de voorwaarde heb ik doorgestreept
Zodat je uiteindelijk toch dezelfde antwoorden krijgt als hierboven, maar het is wel een hoop gedoe...

WvR
woensdag 14 augustus 2002

©2001-2024 WisFaq