Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 39962 

Re: Partieel integreren

Hallo Tom,
Zou in het gegeven gestaan hebben:$\int{}$x2(e^(x3)dx dan zou het dus ook wel kunnen lukken door substitutie x3=t te stellen; differentiaal 3x2dx=dt en x2dx=dt/3.

De integraal wordt dan:
1/3$\int{}$etdt= 1/3et+C= 1/3e^(x3)=C wat een eenvoudige integraal is.Dan is er wel geen partiêle integratie nodig vermits de beide stukken der funktie in graad slechts 1 verschil geven.Met de hoogste x waarde gelijk U te stellen komt men er vrij eenvoudig uit.Is dit een correcte redenering?
Mgv,
Rik

hendri
Ouder - vrijdag 19 augustus 2005

Antwoord

Beste Rik,

Dat klopt inderdaad en het is ook waar ik op doelde door te zeggen dat het wel lukte als de exponent van de e-macht x2 was ipv x3. Dan kunnen we immers dezelfde redenering toepassen dankzij die factor x, dus een substitutie u = x2.

Voor de macht x3 had dat inderdaad gelukt indien x2 er als bijkomende factor had gestaan.

Indien dit niet zo 'toevallig uitkomt' dat er zo'n factor aanwezig is om de substitutie door te voeren zijn dit functies die niet primitiveerbaar zijn met behulp van elementaire functies.

mvg,
Tom

td
vrijdag 19 augustus 2005

©2001-2024 WisFaq