Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Asymptoten

ik geraak er niet uit hoe ik de horizontale, verticale en schuine asymptoot van deze functies moet vinden??
f(x) = (x2-5)/(2x-4)
f(x) = x + (9/x2)
f(x) = Ö(x2-1)
f(x) = 1/(Ö(x2+1))
f(x) = ln(x2+1)
dank bij voorbaat
Met vriendelijke groeten

kim
3de graad ASO - woensdag 17 augustus 2005

Antwoord

Beste Kim,

Heb je de Spelregels van Wisfaq gelezen? Zomaar een reeks opgaven posten kan helaas niet, die lossen we ook niet op.

Wat we wél willen is je ze helpen te maken maar dan moet je zelf even aangeven wat er precies fout loopt of je werk tonen.

Verticale asymptoten treden gewoonlijk op bij polen (nulpunten van de noemer) waar de functie oneindig wordt. Stel dus de eventuele noemers gelijk aan 0 en los op naar x.

Schuine asymptoten komen voor wanneer de functie bij ±¥ willekeurig dicht een bepaalde rechte zal volgen. De horizontale asymptoot is hier een speciaal geval van.

Om voorbeelden van oefeningen te bekijken kan je eens zoeken op Wisfaq onder "asymptoot", dan vind je vast wat. Probeer dan je eigen opgave zelf en als je dan nog vastzit laat je zien wat het probleem is - dan help ik je verder.

mvg,
Tom

td
woensdag 17 augustus 2005

©2001-2024 WisFaq