Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vierdegraadsvergelijking ontbinden

hallo,
Hoe kan ik x4+x3+3x2-2x+4 ontbinden in (x2-x+1)(x2+2x+4)?
bedankt

Bernar
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 16 augustus 2005

Antwoord

Voor het ontbinden van x4+x3+3x2-2x+4 zijn er (met gehele getallen) slechts een beperkt aantal mogelijkheden....

x4+x3+3x2-2x+4=(x2+ax+b)(x2+cx+d)
of
x4+x3+3x2-2x+4=(x+a)(x3+bx2+cx+d)

Bij de eerste kan je voor b·d kiezen uit 1·4 of 2·2

Proberen we b=1 en d=4 eerst:
x4+x3+3x2-2x+4=(x2+ax+1)(x2+cx+4)

Nu moet a+c=1 en 4a+c=-2, daaruit volgt: a=-1 en c=2
x4+x3+3x2-2x+4=(x2-x+1)(x2+2x+4)
En dan nog even controleren of het klopt... en 't klopt! Wat een mazzel... Mocht dit niet kloppen kan je de andere mogelijkheden proberen...

WvR
dinsdag 16 augustus 2005

©2001-2024 WisFaq