Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Numerieke afgeleide

De lijk l gaat door A(0,-1) en raakt de grafiek van f(x)=3lnx/x in het punt Q. Bereken de coördinaten van Q in twee decimalen nauwkeurig.

Nou ik weet dat de lijn l gaat door A(0,-1), dus de x-coördinaat van het raakpunt volgt uit f'(x)= f(x)+1/x
nou in mijn boek staat dat ik in de rekenmachine moet in voeren:
y1= 3lnx/x
y2= de numerieke afgeleide van y1 !!!!! (moet ik hier zelf gewoon de f'(x) uitrekenen en intoetsen? kan ik dat niet door de rekenmachine laten doen?)
y3= y1+1/x !!! (hier kan ik niet y1 intoetsen want dan geeft die een foutmelding... of moet ik hier ook het gehele formule weer intoetsen)
intersect voor y2 en y3 geeft x 1,323

dan staat eronder dat ik met de TI-83 het zo kan intoetsen
nDeriv (Y1,x,x)
maar als ik dat doe geeft die een foutmelding dat Y1 kan niet. (Ik heb Y1 door alpha 1 en daarna 1 getoetst.)
hoe moet ik anders Y1 intoetsen?
of moet ik geheel de f(x) intoetsen dus (3lnx/x,x,x) ???

hoop snel iets van jullie horen

Farina
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 15 augustus 2005

Antwoord

q39933img2.gifq39933img3.gif

Het gaat fout bij het invoeren van Y1.

Dit moet je als volgt invoeren: [VARS][Y-VARS]1:[Function]:1:[Y1] [ENTER]

Zie Invoer Y1

wl
dinsdag 16 augustus 2005

©2001-2024 WisFaq