Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De roltrap

Hallo, ik heb het volgende: staande op een roltrap komt iemand in 60 sec. op de volgende etage aan. Als de trap stilstaat en hij loopt de trap op, dan doet hij er 90 sec. over. In hoeveel sec. is hij boven als hij de werkende roltrap oploopt? Ik deed.. (90-60)/2=15 sec. , anderen 90-60=30, wat is het nu? ...deze opgave valt onder gemiddelde berekenen.
Alvast bedankt

Mario
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 14 augustus 2005

Antwoord

Beide antwoorden zijn fout.
Immers:
Stel de roltrap is 9 meter=900 centimeter hoog.
Als je stilstaat op de werkende roltrap stijg je dus 900/60=15 cm per seconde.
Als je loopt op een stilstaande roltrap stijg je dus 900/90=10 cm per seconde.
Als je loopt op een werkende roltrap stijg je dus 15+10=25 cm per seconde.
Je doet er dan 900/25=36 seconden over.

Zie ook Harmonisch gemiddelde

hk
zondag 14 augustus 2005

 Re: De roltrap 

©2001-2025 WisFaq