Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Derde machtsvergelijking met 3 onbekenden

De stand van een klep moet bepaald worden m.b.v. vier standen. Bij deze standen zijn x en y bekend, maar a,b,c en d niet hoe kan ik dat oplossen?

Michie
Student hbo - donderdag 11 augustus 2005

Antwoord

Goeiedag

Gegeven is (x1,y1),(x2,y2),(x3,y3) & (x4,y4). Als je nu voor elk van deze vier standen eist dat ze voldoen aan de vgl, dan bekom je 4 vergelijkingen met 4 onbekenden. Met andere woorden: een stelsel van 4 vergelijkingen met 4 onbekenden, namelijk a,b,c & d. Probeer het even, het stelsel is:

y1 = a (x1)3 + b (x1)2 + c (x1) + d
y2 = a (x2)3 + b (x2)2 + c (x2) + d
y3 = a (x3)3 + b (x3)2 + c (x3) + d
y4 = a (x4)3 + b (x4)2 + c (x4) + d

Groetjes

Igor
donderdag 11 augustus 2005

©2001-2024 WisFaq