Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nulpunten polynoom

Hallo,
Ik moet de nulpunten bepalen van de polynoom:
f(x)= 1/3x3-x2-15x+10

Het nulpunt ligt volgens mij tussen x=0 en x=1. x3-3x2-45x+30 en dan??? Graag een zo duidelijk mogelijke uitleg in kleine stappen.

ingrid
Student universiteit - maandag 8 augustus 2005

Antwoord

Beste Ingrid,

Deze functie heeft drie nulpunten maar deze zijn niet bepaald makkelijk te vinden door ontbinding in factoren of iets dergelijks.

Je hebt dan de keuze om ze ofwel te bepalen met de methode van Cardano ofwel numeriek te benaderen (bijvoorbeeld met een computerprogramma of grafische rekenmachine).

Je vermoeden klopt overigens, er bevindt zich één nulpunt tussen x = 0 en x = 1.

Voor meer informatie over Cardano, zoek op Wisfaq!


mvg,
Tom

td
maandag 8 augustus 2005

©2001-2024 WisFaq