Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tweedegraadsfuncties

Ik ben voor de universiteit mijn wiskunde aan het herhalen, maar ik loop toch weer vast op iets, wat ik ook al had op de middelbare school. Ik heb de vragen doorgenomen op de site maar kom er echt niet uit.

teken de grafiek van s=2t2+3t+2

Ik begrijp dat dit met de ABC-formule moet, maar ik snap het niet meer. Het gaat me niet om de grafiek, maar om een voorbeeld met een getal. Daarna kan ik de formule volgen en de rest van de getallen uitzoeken evenals de top van de parabool(2egraadsfunctie is een parabool)
Kunnen jullie mij op weg helpen door een voorbeeld met een getal te geven??
Alvast bedankt,

Debby
Student universiteit - zaterdag 6 augustus 2005

Antwoord

Beste Debby,

Het is me nu niet helemaal duidelijk wat je zoekt, een 'getal' zeg je?
Voor het tekenen van de grafiek is de abc-formule handig, maar niet het enige.

Wat je kan doen:
- snijpunten met de x-as berekenen - s gelijkstellen aan 0 en dan de kwadratische vergelijking in t oplossen met de abc-formule
- snijpunten met de y-as berekenen - t gelijkstellen aan 0
- een tekenoverzicht maken
- de top van de parabool vinden, de x-coördinaat ervan is x = -b/(2a)
- eventueel enkele extra punten vinden
- een schets maken

Ten slotte, voor een kwadratische vergelijking van de vorm ax2+bx+c = 0 ziet de abc-formule er zo uit:
Discriminant = D = b2-4ac Oplossingen: (-b±ÖD)/(2a)

Voor een getallenvoorbeeld over deze abc-formule vind je zeker voldoende voorbeelden op wisfaq!

mvg,
Tom

Zie ook Functies en functieonderzoek

td
maandag 8 augustus 2005

©2001-2025 WisFaq