Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eerstegraadsfuncties

1) we hebben volgende functievoorschriften:
a) y = 2.5 - 3x
b) y = -4x + 2
c) y = 2x
d) y= x -1
geef voor elke functie het snijpunt met de y-as en x-as?
die vraag weet ik niet op te lossen samen met het tekenverloop?
Ik zit een beetje vast dus ik hoop dta jullie mij er verder met kunnen zetten..
groetjes

ente
Overige TSO-BSO - zaterdag 6 augustus 2005

Antwoord

Hallo,

Een functie snijdt (of evt raakt) de y-as als de x-coördinaat 0 is.
Vervang dus x door 0 in het voorschrift, dan kan je de bijbehorende y-coördinaat direct aflezen.

Omgekeerd kan je y gelijkstellen aan 0 om de snijpunten te vinden met de x-as. Reken dan de bijbehorende x-coördinaat uit.

Bij lineaire functies kan je voor het tekenverloop kijken naar het teken van 'a' (de coëfficiënt van x). Is a positief ($\to$ stijgende functie), dan heb je links van het nulpunt negatieve waarden en rechts van het nulpunt positieve waarden. Voor a negatief ($\to$ dalende functie) geldt het omgekeerde.
Voor alle duidelijkheid, nulpunten zijn de snijpunten met de x-as.

Probeer je even zelf? Laat maar horen als je er niet uitgeraakt, geef dan wel aan wat je al geprobeerd hebt en waar je vastzit. Succes!

mvg,
Tom

td
zaterdag 6 augustus 2005

©2001-2024 WisFaq