Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Taylor ontwikkeling

Ik moet de derde orde Taylor-ontwikkeling rond x0=0 van arcsin x berekenen.

Nu heb ik de vierde afgeleide al, die is namelijk:
6x3+9x
-------
(1-x2)^7/2

verder weet ik dat f(0)=0, f´(0)=1, f´´(0)=0, f´´´(0)=0, maar nu weet ik niet hoe ik nu de taylor ontwikkeling moet schrijven.

alvast bedankt,

xander
Student universiteit - donderdag 4 augustus 2005

Antwoord

Hallo

Je maakt een foutje bij het afleiden. f'''(0) is niet 0 maar 1. Om de Taylor-ontwikkeling werkelijk neer te schrijven, kan je hier een kijkje nemen, daar wordt de ontwikkeling van de arctan(x) duidelijk uitgelegd.

Merk op dat je de vierde afgeleide eigenlijk niet nodig hebt, tenzij je een benadering voor de fout toevoegt aan de Taylor-ontwikkeling.

Groetjes

Igor
donderdag 4 augustus 2005

©2001-2024 WisFaq