Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Som der kwadraten

Kunt u mij tonen hoe men de som van de eerste n kwadraten uitdrukt in n? Anders gezegd, kunt u mij laten zien hoe men 12+22+...+n2 uitdrukt in n?

Geef mij aub niet de formule 1/6n(2n+1)(n+1) met het inductieve bewijs. Dat is namelijk kinderlijk eenvoudig en niet waar ik naar op zoek ben.

J. R.
Student universiteit - woensdag 3 augustus 2005

Antwoord

J.R.Een bewijs zonder inductie gaat als volgt:We gaan uit van de gelijkheid:
3k2+3k+1=(k+1)3-k3.Neem achtereenvolgens hierin voor k=1,2,...,n-1.Zet onder elkaar en tel op.Dit geeft:
3(12+22+...(n-1)2)+3(1+2+...+(n-1))+n-1=n3-1.Verder maar zelf fatsoeneren.
Groetend,

kn
woensdag 3 augustus 2005

©2001-2024 WisFaq