Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen lineaire vergelijking met haakjes

Hoe los je dit op?

-4(x+3)-8=-8x-24

kim
Iets anders - zondag 11 augustus 2002

Antwoord

1. alles uitschrijven en uitvermenigvuldigen (ook wel haakjes wegwerken genoemd):

-4x -12 -8 = -8x -24

2. alles met x erin naar de linkerkant van het = teken, de rest naar de rechterkant van het = teken.
let daarbij op dat wanneer je iets naar de andere kant van een = teken haalt, het altijd van teken wisselt:

-4x + 8x = -24 +8 +12

(je ziet dat de -8x naar links gehaald is, en is veranderd in +8x. Evenzo zijn de -8 en -12 in +8 en +12 veranderd)

3. aan elke zijde alles bij elkaar optellen:

4x = -4

4. links en rechts delen door 4:
x = -1

en dit is de oplossing

groeten
martijn

mg
zondag 11 augustus 2002

©2001-2025 WisFaq