Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stellen van randvoorwaarden in Maple

Hallo,

Ik ben bezig met het berekenen van winstfuncties in maple, en nu wil ik als voorwaarde stellen, dat de winst, de hoeveelheid en de prijs, groter of gelijk aan nul moet zijn, (anders zou een firm ervoor kiezen niet te produceren). Ik kan alleen niet vinden hoe dit in Maple moet. Ik wil dus negatieve waarden van deze drie variabelen uitsluiten.

Andere vraag: Stel p is een functie van alpha en beta, ik wil de combinatie van alpha en beta vinden, die de meeste winst oplevert. Hoe kan ik dit in een grafiek zetten? (Met alpha op de x-as, beta op de y-as, en winst als een soort van iso-profitcurves in de grafiek)

Alvast heel erg bedankt!

Saskia

Saskia
Student universiteit - woensdag 3 augustus 2005

Antwoord

Hallo

1) Wat betreft je eerste vraag, kan je eens in de help zoeken naar Simplex. Dit is de naam van de wiskundige methode om een dergerlijk probleem op te lossen. Als de doelfunctie en de beperkingen lineair zijn, zal deze methode altijd het juiste antwoord geven. Je zal het volgende vinden in de help van Maple 8:

with(simplex):

cnsts := {3*x+4*y-3*z = 23, 5*x-4*y-3*z = 10,7*x+4*y+11*z = 30}:
obj := -x + y + 2*z:
maximize(obj,cnsts union {x=0,y=0,z=0});
maximize(obj,cnsts,NONNEGATIVE);


2) Wat betreft je tweede vraag, neem je voor het gemak x = alpha en y = beta. Je maakt dan een contourplot als volgt:

with(plots):

(algemeen)
contourplot(f(x,y),x=a..b,y=c..d,contours=30,axes=boxed);

(voorbeeld)
contourplot(x^2+y^3-3*x*y,x=-1..3,y=-1..3,contours=30,axes=boxed);

Ik hoop dat het dat was dat je bedoelde.

Groetjes

Igor
donderdag 4 augustus 2005

©2001-2024 WisFaq