Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verfijnde methode jacobi (= methode gauss seidel)

Hoe bereken je de verfijnde methode van jacobi ?
bv: gegeven stelsel:
8x1 + x2 - x3 = 8;
2x1 + x2 + 9x3 = 12;
x1 - 7x2 + 2x3 = -4;

na berekening kom ik dan tot volgende corresponderende recursievergelijking:
x1k = (1) + ( 0 -0.125 0.125)· (x1^[k-1])
x2k = (0.571) + (0.143 0 0.286)· (x2^[k-1])
x2k = (1.333) + (-0.222 -0.111 0 )· (x3^[k-1])

de benaderingen van de oplossing zijn eenvoudig te berekenen met behulp van de gewone jacobi methode:
bv: als k = 0; x1k = 1.000
x2k = 0.571
x3k = 1.333

de berekening voor k = 1 is dan

x11 =1.00 + 0·1.000 + (-0.125)·0.571 + 0.125·1.333 = 1.095
y11 = 0.571 + 0.143·1.000 + 0 + 0.286 ·1.333 = 1.095
z11 = 1.333 + (-0.222)·1.000 + (-0.111)·0.571 + 0 = 1.048

en zo verder...
nu kan je de convergentie van de benaderingen verhogen door het toepassen van de verfijnde methode van jacobi, die dan gegeven wordt door de formule
[img]http://users.skynet.be/bk327068/formule.jpg[/img]

en hier volg ik niet meer... volgens mijn cursus zijn
de nieuwe benaderingen voor k = 1(zelfde startwaarden gebruiken), dan x11 =1.095
x21 = 1.109
en x31 = 0.967

maar kan iemand eens de bereking van deze nieuwe benaderingen geven, want ik snap niet hoe ze aan de nieuwe waarden komen
voor zover ik het begrijp moet je bij de gewone berekening van jacobi nog een bepaalde waarde bijtellen ?

tom pr
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 28 juli 2005

Antwoord

Tom,
Laat ik beginnen met op te merken dat je de 2de en derde vergelijking. moet verwisselen.Dan is de matrix strikt diagonaal dominant(voldoende voor convergentie).De startwaarden zijn feitelijk (0,0,0)..maar goed, jij neemt
( 1, 4/7=0,5714,12/9=1,3333).Uit de gegeven vergelijking.volgt(na verwisseling).
x(1)=(8-x(2)+x(3))/8,x(2)=(-4-x(1)-2x(3))/(-7)en x(3)=(12-2x(1)-x(2))/9.
Nu Gauss-Seidel toepassen:
x(1)=(8-0,5741+1,3333)/8=1,09525:x(2)=(-4-1,09525-2·1,3333)/(-7)=1,1088 en
x(3)=(12-2·1,09525-1,1088)/9=0,9667.
Hopelijk zo duidelijk.Groetend,


kn
vrijdag 29 juli 2005

©2001-2024 WisFaq