Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische vergelijkingen

Beste,

nog een probleem met een vergelijking.

de opgave is ;

2^x+2^(x-1)+2^(x-2)+2^(x-3)+2^(x-4)=31

ik werk ze uit als

xlog2+(x-1)log2+(x-2)log2+(x-3)log2+(x-4)log2=log 31

x log2+xlog2-log2+xlog2-2*log2+xlog2-3*log2+xlog2-4*log2=log 31

5*x log2= log2+2*log2+3*log2+4*log2+log31

5*x log2=10 log2 +log 31
5x= (10 log2+log 31)/log2

ik kom terug een resultaat uit verschillend van het boek

welke regel pas ik nu verkeerd toe?

bedankt,

davie

davie
3de graad ASO - vrijdag 22 juli 2005

Antwoord

Waarom noem je 2x niet even u.
Je krijgt dan:
u+1/2u+1/4u+1/8u+1/16u=31.
(1+1/2+1/4+1/8+1/16)u=31
31/16u=31
u=16
2x=16
x=4.
Lijkt me veel handiger dan dat gedoe met die logaritmen.

hk
vrijdag 22 juli 2005

©2001-2025 WisFaq