Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Zijden driehoek

hoe bereken je bij een rechthoekige driehoek, als je alleen de schuine zijde weet de overige twee zijden en die twee zijn wel gelijk aan elkaar? alvast bedankt

laurie
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 19 juli 2005

Antwoord

Hallo

Als je alleen de schuine zijde weet, dan kan je niets zeggen over de twee rechthoekszijden. De rechthoekszijden zijn a en b.

q39758img1.gif

Stel nu dat je weet dat a=b (de rechthoekszijden zijn even lang), dan kan je a en b wel berekenen. Hoe? Met de stelling van Pythagoras, zie hier voor wat uitleg.

De lengte van de schuine zijde, c, is gegeven. De formule van Pythagoras, indien a=b, wordt dan:

a2 + a2 = c2
Û
2 * a2 = c2
Û
a = Ö(c2/2) = c/Ö2

Omdat a=b, is ook b = c/Ö2.

Ok?
Groetjes

Igor
woensdag 20 juli 2005

©2001-2024 WisFaq