Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 21652 

Re: Omtrek berekenen met een deel van een cirkel

Het kan wezen dat Marijn er wel is uitgekomen maar mij lukt het nog niet erg.Ik loop vast als de vergelijking y2=r2-(r-x)2 is.

Arjan
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 4 juli 2005

Antwoord

dag Arjan,

Heb je al geprobeerd om de haakjes uit te werken?
Let op: eerst het kwadraat uitwerken, en dan het minteken voor alle termen plaatsen.
Zie je dan dat r2 uit de vergelijking wegvalt?
Je krijgt dan:
y2 = 2rx - x2
ofwel
2rx = y2 - x2
deel dan links en rechts door 2x, en je hebt je antwoord, tenminste: je hebt r. Ik neem aan dat je dan weet hoe je de omtrek berekent.
groet,

Anneke
maandag 4 juli 2005

©2001-2024 WisFaq