Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Waar ligt het tweede nulpunt?

Voor de functie 5·x·e-x-1 moet ik met behulp van Newton-Raphson een benadering van beide nulpunten geven. Als startwaarde moet ik met een geheel getal beginnen.
Ik heb deze functie afgeleid en kreeg:
5·1·e-x+5·x·e-x·(-1) = 5·e-x-5·x·e-x = 5·e-x·(1-x)
Ik ben bij x = -1 begonnen en kwam niet uit (ik kreeg waardes die steeds meer van elkaar verschillen). Ook als zou mijn berekening kloppen, dan heb ik nog maar een nulpunt. Ik begrijp niet hoe ik dan het tweede nulpunt moet bepalen. Kan iemand mij helpen?

Daniel
Student hbo - donderdag 30 juni 2005

Antwoord

Beste Daniel,

Wanneer je bij -1 start (0 zou ook kunnen) zal je als eerste nulpunt iets vinden rond 0.26.
Om het tweede nulpunt te vinden neem je een (gehele) startwaarde na dat nulpunt, bvb 1. Normaalgezien kom je uit op een nulpunt rond 2.54.

mvg,
Tom

td
donderdag 30 juni 2005

©2001-2024 WisFaq