Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking met een reële parameter k

Gegeven de volgende vergelijking met k een reële parameter:
x4+2x3-17x2+kx+72=0

Gevraagd: bepaal k zodat de vergelijking vier verschillende reële wortels (a,b,c,d) heeft waarvoor geldt: a+b=c+d

Ik heb alles al geprobeerd (denk ik) maar het lukt me maar niet om tot een oplossing te komen.
KAn het lukken met Horner want dat is de enige mogelijkheid die ik zie. Maara ls er een andere is, graag!

Alvast bedankt

Robbie
3de graad ASO - woensdag 29 juni 2005

Antwoord

Hint (logisch redeneren):
Het polynoom is dus te ontbinden in (x-a)(x-b)(x-c)(x-d). Factoren twee aan twee samennemen levert (x2-(a+b)x + ab)·(x2-(c+d)x + cd)
Kijk nu naar de coefficient van x3 en de bovenstaande vorm, dan weet je wat die a+b en c+d moeten zijn. Wanneer je vervolgens bedenkt dat a·b·c·d=72 en 72=3·3·2·2·2·1·.... (met nog ergens wat minnetjes daarbij) dan blijven er niet al te veel mogelijkheden voor a,b,c en d over. In iedere geval lijkt me k=-18 een oplossing.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
donderdag 30 juni 2005

©2001-2024 WisFaq