Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Derdegraadsvergelijkingen en een abc-formule

hey, ik had een vraag...
kunt u deze som ook uitrekenen met de abc-formule?
x3 - x2 - 6x = 0
wat ik ook doe, ik kom er namelijk niet uit.
kunt u het misschien stap voor stap doen?
alvast bedankt!!:D

teizzi
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 28 juni 2005

Antwoord

Hallo,

Dat zal niet gaan, de abc-formule is voor kwadratische vergelijkingen (van de 2e graad dus). Voor 3e-graadsvergelijkingen heb je wel de formule(s) van Cardano, maar die zou ik hier niet gebruiken. Je kan een factor x buiten haakjes brengen:

x3-x2-6x = 0
x(x2-x-6) = 0
x = 0 of x2-x-6 =0

Nu heb je al één oplossing, namelijk x = 0, en de andere 2 kan je nu met bijvoorbeeld de abc-formule uit de kwadratische vergelijking halen.

mvg,
Tom

td
dinsdag 28 juni 2005

©2001-2024 WisFaq