Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gebruik van groeifunctie voor het bepalen van een hoeveelheidsgebonden korting

In een contract voor de huur van kopieermachines gebruiken wij de volgende formule om de korting op de basisprijs te laten bepalen in functie van de stijging van het kopievolume t.o.v. het geschatte basisvolume

Indien het reële volume hoger ligt dan het geschatte volume, zal de basisprijs worden aangepast in functie van het reëel volume op basis van de volgende formule:
B= B0 x (1-R/100)D

waarbij

B = aangepaste prijs
B0 = basisprijs
R = reductiepercentage op te geven door de leverancier(= getal tussen 0 en 50)
D = (reëel volume - geraamd volume)/1000 afgerond naar de lagere eenheid (= het aantal duizendtallen waarmee het geraamd volume wordt overschreden)

Is dit een bruikbare formule of zijn er betere alternatieven?

geert
Iets anders - dinsdag 28 juni 2005

Antwoord

Om de vraag goed te beantwoorden zou preciezer geformuleerd moeten worden aan welke eisen een goede formule oin dit geval moet voldoen. De genoemde formule heeft in ieder geval de volgende eigenschappen :
  1. Grote overschrijdingen leiden (afgezien van afrondingen) tot een lagere prijs. ( De bijbehorende grafiek daalt)
  2. Het effect van 1000 exemplaren extra op de prijs wordt bij steeeds grotere overschrijdingen steeds kleiner (De grafiek daalt steeds langzamer)
  3. Bij steeds grotere overschrijdingen zal de prijs steeds meer naar 0 gaan. (de grafiek heeft y=0 als horz. asymptoot)

gk
zaterdag 2 juli 2005

©2001-2025 WisFaq