Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 39559 

Re: Effective spanning

bedoel je dit?:
( het is in maple)

U[eff] = sqrt(1/(2*Pi)*int((-sin(t+Pi/3))^2,t = 0 .. (Pi/4)));

/ 1/2\1/2
| 5 Pi 5 Pi Pi 3 |
|1/2 cos(----) sin(----) + ---- + ----|
1/2 | 12 12 8 8 |
U[eff] = 1/2 2 |-------------------------------------|
\ Pi /

evalf (sqrt(1/(2*Pi)*int((-sin(t+Pi/3))^2,t = 0 .. (Pi/4))));

0.3418368380

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
restart;
U[eff] = sqrt(1/(2*Pi)*int(((t-1)^2+1)^2,t = (Pi/4) .. (3*Pi/4)));

/ 121 5 4 13 3 2\1/2
|2 Pi + ---- Pi - 5/16 Pi + -- Pi - 2 Pi |
1/2 | 2560 12 |
2 |-------------------------------------------|
\ Pi /
U[eff] = -----------------------------------------------------
2

evalf (sqrt(1/(2*Pi)*int(((t-1)^2+1)^2,t = (Pi/4) .. (3*Pi/4))));
0.8134882385

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
restart;
U[eff] = sqrt(1/(2*Pi)*int((-2/t)^2,t = (3*Pi/4) .. (2*Pi)));

1/2
15
U[eff] = -----
3 Pi

evalf (sqrt(1/(2*Pi)*int((-2/t)^2,t = (3*Pi/4) .. (2*Pi))));

0.4109362960

moet ik dan deze 3 uitkomsten bij elkaar optellen????

alvast bedankt

e
Student hbo - maandag 27 juni 2005

Antwoord

Ik denk niet dat het de bedoeling is dat je het in maple gaat uitrekenen. Maar ik heb het even nagekeken.Ik deed in maple:

u(t) stuksgewijs definieren:

u:=t-piecewise(0=t and tPi/4,-sin(t+Pi/3),Pi/4=t and t3*Pi/4,(t-1)^2+1,3*Pi/4=t and t2*Pi, -2/t,0);

integraal uitrekenen:

evalf((1/(2*Pi)*int(u(t)^2,t=0..2*Pi))^(1/2));

uitkomst: 0.9733879890 Dat gaat snel omdat je in maple stuksgewijze functies kan definieren. Dan hoef je niet te splitsen. Maar jij splitst fout en ik deed je blindelings na.
Je moet eerst je INTEGRAAL splitsen, dan de uitkomsten optellen, en DAN PAS die wortel eruit trekken. Wat jij nu deed is zeggen (a+b+c) ^(1/2)=a^(1/2)+b^(1/2)+c^(1/2) en dat is fout!!!

Integraal splitsen en stukjes optellen:

A:=evalf(int(u(t)^2,t=0..Pi/4));
A := 0.7342054328
B:=evalf(int(u(t)^2,t=Pi/4..3*Pi/4));
B := 4.15798028
C:=evalf(int(u(t)^2,t=3*Pi/4..2*Pi));
C := 1.061032954
evalf(sqrt((A+B+C)/(2*Pi)));
0.9733879897

Voila, oef!

km
dinsdag 28 juni 2005

©2001-2024 WisFaq