Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rangnummerformule

Hoe stel je een rangnummerformule op van zowel een rekenkundige als een meetkundige rij? Ik weet hoe je de recursieformule moet doen, dus dat is geen probleem.
voorbeeld van een (rekenkundige) rij: -12, -13, -14, -15

recursieformule is dan: U+1= U-1 met U(1) = -12

rangnummerformule: ???

Lianne
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 26 juni 2005

Antwoord

Is de recursieformule niet un+1=un-1 met u1=-12

a=u1=-12,
dan:
Je ziet dat u2-u1=-1 (het constante verschil v is dus -1).
Dan is de rangnummerformule un=a+(n-1)*v.
In dit geval krijgen we dus:
un=-12+(n-1)*-1=-12-n+1=-11-n

hk
zondag 26 juni 2005

©2001-2024 WisFaq