Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Meetkundige reeks?

Hallo, ik wil het totale bedraag aan rente voor een lineaire hypotheek berekenen, maar kom niet verder.

Heb nu dit:
s = hoofdsom
x = aflossing
r = rente

(s-(x*1)))*1+r + (s-(x*2))*1+r enz.

of misschien zo:

(s-(x*11)))*1+r + (s-(x*2))*1+r enz.


Is dit te vereenvoudigen?

Corjan
Student hbo - donderdag 23 juni 2005

Antwoord

Corjan,
Uitgaande van K=groote lening,n=looptijd(in b.v. jaren),en p=rentepercentage
per jaar, aflossing per jaaris a=K/n.Dan is eerste rentebetaling
r(1)=iK (i=p/100),r(2)=iK-ai,...,r(n)=iK-(n-1)ai.Dus
r(1)+r(2)+...+r(n)=inK-ai(1+2+...+(n-1))=iK(n+1)/2.
Zelf proberen op te lossen.
Groetend,

kn
vrijdag 24 juni 2005

©2001-2024 WisFaq