\require{AMSmath} Exact het minimum bepalen Een pak We kijken naar pakken van 1 Liter a·b·c=1 De voorkant van het pak is vierkant dus a=b De oppervlakte O= 2·(a+ 1/a2)2 Bereken de exacte waarde van a waarvoor O minimaal is. Ik heb de afgeleide geprobeerd te bepalen dan kom ik op: -8·a^-3·(a+ 1/a2) =0 dus om 0 te krijgen moet a^-3 =0 dus dan is a -3Ö2 (-derdemachtswortel van 2) maar het antwoord moet gewoon zijn 3Ö2 hoe komt het dat ik op - uitkom? wat doe ik fout? nikki Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 20 juni 2005 Antwoord Beste Nikki, De oppervlakte gegeven wordt door: O = 2(a+1/a2)2 Dit kan je nog schrijven als: O = 2(a3+1)2/a4 Als je dat afleidt naar a hoor je echter te vinden: O' = 4(a3+1)(a3-2)/a5 Deze is 0 als (a3+1) gelijk is aan 0 (a = -1; geen fysisch mogelijke oplossing) of als (a3-2) gelijk is aan 0, en dat geeft je a = 3Ö2. Misschien je afgeleide nog eens controleren? mvg, Tom td maandag 20 juni 2005 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Een pak We kijken naar pakken van 1 Liter a·b·c=1 De voorkant van het pak is vierkant dus a=b De oppervlakte O= 2·(a+ 1/a2)2 Bereken de exacte waarde van a waarvoor O minimaal is. Ik heb de afgeleide geprobeerd te bepalen dan kom ik op: -8·a^-3·(a+ 1/a2) =0 dus om 0 te krijgen moet a^-3 =0 dus dan is a -3Ö2 (-derdemachtswortel van 2) maar het antwoord moet gewoon zijn 3Ö2 hoe komt het dat ik op - uitkom? wat doe ik fout? nikki Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 20 juni 2005
nikki Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 20 juni 2005
Beste Nikki, De oppervlakte gegeven wordt door: O = 2(a+1/a2)2 Dit kan je nog schrijven als: O = 2(a3+1)2/a4 Als je dat afleidt naar a hoor je echter te vinden: O' = 4(a3+1)(a3-2)/a5 Deze is 0 als (a3+1) gelijk is aan 0 (a = -1; geen fysisch mogelijke oplossing) of als (a3-2) gelijk is aan 0, en dat geeft je a = 3Ö2. Misschien je afgeleide nog eens controleren? mvg, Tom td maandag 20 juni 2005
td maandag 20 juni 2005
©2001-2024 WisFaq